Kleurweergaveindex

Klanten ontevreden door slecht licht? Onnodig!

Wie in een winkel bruine kleding heeft gekocht en eenmaal buiten ziet dat het ineens groen is geworden baalt als een stekker. Dit is te voorkomen en hier leggen we uit hoe.

 

Onder zonlicht zijn alle kleuren zuiver en ook onder gloei -en halogeenlampen. Voor TL en LED is dat anders, want de kleurzuiverheid is lager. De mate wordt uitgedrukt in de kleurweergaveindex, ook wel Ra-waarde of CRI genoemd.

Het is een geheel getal. Zonlicht, gloei -en halogeenlampen licht halen 100, wat het maximum is. De Ra-waarde schaal valt uit één in:

Ra < 50 Beter niet toepassen
51 < Ra < 79 Buitenverlichting, schuren, fietsenhokken enz.
80 < Ra < 89 Geschikt voor alles en is de standaard.
Ra > 90 Voor chique boutiques, laboratoria, enz.

 

Het effect van de kleurweergaveindex te is te vergelijken met de kleurverzadiging van een foto. Hoe lager, hoe meer kleuren vergrijzen totdat er een zwart/wit foto overblijft.

De conclusie is dat een Ra tussen 80 en 89 ruim voldoende is voor 95% van de toepassingen. Alleen als zuivere kleuren erg belangrijk zijn, is een Ra groter dan 90 noodzakelijk.

Deze video op youtube is een promotie filmpje over een hele interessante serie over design, maar nog veel belangrijker in dit verband zijn de eerste 10 sec ervan. Het laat zien wat de kleurweergaveindex nu precies doet!

Wilt u advies over de Ra-waarde? Neem dan contact met ons op.