Wat is het en wat is het waard?
Een enkele lamp in een ruimte ophangen is meestal niet voldoende voor goed licht. Het aantal lampen is te berekenen, maar hoe dan? Dit artikel legt het uit.
In de grond van de zaak is het simpel. Neem de lichtstroom van een lamp/armatuur x het aantal en deel de uitkomst door de oppervlakte van de ruimte. Maar dat is niet het hele plaatje.
Er ontstaan tussen opwekking van het licht en het in onze ogen vallen ervan veel verliezen die in de berekening betrokken moeten worden.
In de pré computertijd deed men dat door tabellen te gebruiken waarin die verliezen werden opgegeven in afhankelijkheid van o.a. de fotometrische gegevens van de armatuur, reflectiefactoren van vloer, wanden en plafond en de geometrische verhoudingen van de ruimte in kwestie.
Dat is naar de huidige stand van zaken te onnauwkeurig, omdat we tegelijk zo min mogelijk armaturen willen kopen van het goedkoopste maar wel goed armatuur, maximaal licht, minimaal energieverbruik, geen hinderlijke reflecties in schermen, niet verblind willen worden enz., enz.
Kortom het is een ingewikkelde puzzel geworden waarbij alles invloed heeft op alles. Op sommige fabrikanten sites kunt u zelf online berekeningen maken. Bijv. bij RZB kan dat (klik tot op een individueel art.nr.).
Maar daarmee bent u er nog niet. U moet de resultaten ook kunnen beoordelen en optimaliseren naar bijv. het laagst aantal Watts per vierkante meter, of de juiste verticale verlichtingssterkte, of naar evenwichtige helderheidsverhoudingen enz.
Als verlichting voor u onbelangrijk is, dan heeft het geen toegevoegde waarde berekeningen te (laten) maken en kunt u met een online licht calculator uit de voeten.
Maar is het voor u belangrijk om aantoonbaar te voldoen aan de wettelijke voorschriften, het milieu, veiligheid, gezondheid en comfort, dan zijn goed gemaakte lichtberekeningen een absolute voorwaarde. Heeft u vragen of opmerkingen, laat het me weten! contact